Sint Job Berkel-Enschot 

Tradities herleven

Een oude bedevaart....in een nieuw jasje ...

Een oude bedevaart....

De bedevaart naar Sint Job in Enschot is waarschijnlijk vrij oud. Niet dat we dat met zekerheid weten: de oudste vermeldingen van Enschot als Job-bedevaart stammen van het begin van de 19e eeuw; oud dus, maar niet echt 'stokoud'. Van de andere kant zijn er in Brabant en in het noorden van België veel Job-bedevaartsoorden, en van een aantal weten we dat ze stammen uit de Middeleeuwen. Het is heel goed mogelijk dat ook de Job-bedevaart uit die ververvlogen tijden stamt, toen de mensen een heilige als Job aanklampten als steun in het onheil van alledag: rampspoeden, besmettelijke ziekten en oorlogsgeweld.


... in een nieuw jasje

De Job-bedevaart trok in de eerste helft van de 20e eeuw vele duizenden bezoekers: het plein zag zwart van de mensen. Maar in 1989 was het behoorlijk gedaan met die rijke jaren: met vijf pelgrims mocht je blij zijn.

De oprichting van de Stichting in 1990 betekende een ommekeer. Met een nieuwe invulling werd het pleinfeest en de bedevaart nieuw leven in geblazen.

Sindsdien is het Jobfeest van Enschot een vaste waarde geworden in het dorp. Terwijl tal van omringende bedevaarten (zoals Heeze, Helvoirt en veel plaatsen in België) ter ziele gingen, ging Job springlevend en levendig de 21e eeuw in.


Meer weten?

Over het rijke verleden van de Job-bedevaart in het algemeen en die van Enschot in het bijzonder, over wie die Job uit het Oude Testament was, en over de Job -kunstwerken in de kerk van Enschot, kunt u meer lezen op 
www.cubra.nl/sintjob.

Het Job-wandkleed in het kerkzaaltje van de Sint Caeciliakerk.

DSC00999
DSC00999
JobOpSchilderij
JobOpSchilderij

 


 

 

 

 

 

 

 

E-mailen
Map
Info