Sint Job Berkel-Enschot

De Stichting Sint Job organiseert deze lezing samen met Werkgroep Mozaïekbijeenkomst. Dit jaar een prachtige avond met Paul Spapens 


Jobavond, woensdag 3 mei 2017


Op het visitekaartje van Paul Spapens staat aan de ene kant schrijver en aan de andere kant cultuur-activist. Je kunt niet zien wat de voor- en de achterkant is. Beide begrippen zijn wat zijn denken, doen en laten betreft volkomen uitwisselbaar. Op zijn website maakt deze oer-Brabander en Bourgondiër inzichtelijk wat hij zoal doet, waardoor en door wie hij zich laat inspireren. En, waarvoor je hem kunt benaderen. Voor zijn werk werd Paul Spapens onderscheiden met verschillende culturele prijzen.

Paul Spapens werd in 1949 in Hilvarenbeek geboren. Hij woonde lange tijd in Tilburg en hij woont tegenwoordig in Moergestel (gemeente Oisterwijk). Van beroep is hij schrijvend journalist. Een groot deel van zijn carrière werkte hij voor het Brabants Dagblad. In Noord-Brabant is hij een bekende journalist. Taal is niet alleen zijn beroep, het is ook zijn hobby. Hij stond aan de wieg van tal van initiatieven met het dialect.

Paul Spapens publiceert gemiddeld een tot twee boeken per jaar. Zijn oeuvre bestaat inmiddels uit meer dan dertig boeken over regionale, provinciale en landelijke onderwerpen. Als schrijver is hij gespecialiseerd in volkscultuur, in immaterieel erfgoed. Boeken van zijn hand gaan onder meer over Sinterklaas, carnaval, kermis, volksdevotie, pelgrimeren, bijgeloof, tradities, trapistenbier en kookboeken. Op basis van zijn boeken geeft hij lezingen. Deze zijn toegankelijk, herkenbaar en interactief.

Paul Spapens stond aan de wieg van veel culturele initiatieven: hij is een cultuur-activist. Deze activiteiten zijn zeer divers. Om er slechts een paar te noemen. Een religieuze processie. Hoorspelen op cd. Het vertalen van liedjes van The Beatles in het dialect. Cursussen in het maken van rommelpotten. Kinderen in de plaatselijke actualiteit interesseren door middel van eigentijdse liedjes. Erfgoedlessen. Onderzoekswerk naar immaterieel erfgoed. Projecten om door middel van rituelen en gebruiken de verschillende culturen en nationaliteiten in een plaats nader tot elkaar te brengen. Het opzetten van volkomen nieuwe volkscultuur, zoals reuzen.
Locatie: Sint Caeciliakerk
Aanvang: 20.00 uur


De toegang is gratis, echter de Jobstichting waardeert aan het einde van de avond uw kleine bijdrage